Tekenmoment Brahmslaan primeur: CLT houtbouw een feit

Sustay legt samenwerking met woningcorporatie Ons Doel, gemeente Leiden en aannemer Ufkes vast inzake de innovatieve realisatie van sociale huurappartementen in CLT houtbouw

Op vrijdag 13 maart zijn er door vier verschillende partijen drie overeenkomsten getekend voor het houtbouw (CLT) project Brahmslaan op locatie bij de gemeente Leiden. Op de Brahmslaan 80 te Leiden is nu nog een oude gymzaal gevestigd. Deze wordt in november later dit jaar gesloopt om er 25 nieuwe sociale huurwoningen van woningcorporatie Ons Doel te realiseren. Het plan omvat  appartementen, verdeeld over twee typen: 23 appartementen van ca. 50m2 en 2 studio‚Äôs van ca. 29 m2. Het appartementengebouw wordt volledig vervaardigd van hout, hetgeen uniek en een primeur is in Nederland.

Sustay is als ontwikkelaar de drijvende kracht achter de bouwwijze CLT (Cross Laminated Timber). 

De feestelijke middag begon met het tekenen van de turn-key ontwikkel- en realisatieovereenkomst tussen directeur-bestuurder Christoffel Klap van Ons Doel en directeur Frank Pieper van Sustay. Vervolgens werd er een aanneemovereenkomst getekend tussen bouwbedrijf Ufkes Apeldoorn, vertegenwoordigd door directeur Tjeerd de Boer, en Sustay. Tot slot was het de beurt aan Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen van de gemeente Leiden en wederom Christoffel Klap van Ons Doel om de grondovereenkomst te tekenen.

Naast dit tekenmoment werden er deze middag ook drie presentaties gegeven. De betrokken partijen spraken uitvoerig over het unieke aan project Brahmslaan: de duurzame bouwwijze in hout. CLT is als bouwprincipe wereldwijd nog relatief onbekend. Project Brahmslaan wordt 1 van de eerste CLT gebouwen in Nederland. Deze wijze van bouwen biedt grote voordelen op het gebied van duurzaamheid, economisch vlak, veiligheid, gezondheid, het milieu en de bijna ongekende toepassingen. Zo bindt hout juist CO2 in plaats van dat het uitstoot en scheelt het enorm veel afval. Momenteel groeit er elke 40 seconden bos dat gelijk staat aan 1 CLT woning in Brahmslaan! De bouw- en proceskosten zijn vandaag de dag al nagenoeg lager dan traditioneel bouwen. Het is een relatief licht bouwmateriaal dat tevens een lichtere fundering mogelijk maakt. Ook bij brand reageert het materiaal vele malen trager en preciezer dan bij betonnen gebouwen, waardoor het veel veiliger is. Verder is wetenschappelijk aangetoond dat mensen meer comfort en minder stress ervaren in een van hout gebouwde omgeving.

Presentatie Frank Pieper (Sustay)

Momenteel ligt het bestemmingsplan in procedure bij de gemeente Leiden en staat de start van de werkzaamheden gepland in het najaar van 2020.  Ons doel en Sustay richten zich op de doelgroep sociale huurders. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen de nieuwe bewoners medio 2021 hun appartement betrekken.

Brahmslaan, CLT, Frank Pieper, Gemeente Leiden, houtbouw, Leiden, Ons Doel, sociale huur, Ufkes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ptolemaeuslaan 56 Utrecht
Postbus 40386 3504 AD Utrecht
info@sustay.nl
030 – 767 00 46

Website gerealiseerd door Mr. Six Marketing Strategy en Interweave